Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Keep to let: Wat is dat nu weer?

Buy to let, keep to let, nieuwe ontwikkelingen worden (te) vaak met een term uit de Engelse taal aangeduid.

Een nieuwe term in ons vakgebied is “keep to let”. Misschien toch interessant om even te kijken welke ontwikkeling hierachter schuilgaat.

By tot let
Een ontwikkeling die tot voor kort heel populair was werd aangeduid met de term “by to let”. In het kort ging het hierbij om particulieren die een woning kochten, niet om daar zelf in te wonen, maar om te verhuren. Deze trend is inmiddels grotendeels voorbij. Gemeenten stellen steeds meer eisen aan het kopen van een woning met het doel deze te verhuren. Ook komen er voor meer woningen die worden verhuurd maximale huurprijzen. Tot slot wordt ook bij de woningeigenaar de waarde van de woning met een fictief rendement van 6,17% belast. De combinatie van deze maatregelen maakt het kopen om te verhuren een stuk minder interessant.

 

Keep to let
Er komen steeds meer ouderen. Veel van deze ouderen hebben een eigen woning. Hoewel de meeste ouderen het liefst zouden willen blijven wonen in hun vertrouwde woning, is dat niet altijd de beste keuze. Bijvoorbeeld omdat de woning te groot is of niet beschikt over de voorzieningen waaraan ouderen behoefte krijgen. Indien de mogelijkheid zich voordoet, kan men besluiten naar een andere woning te verhuizen, bijvoorbeeld een appartement.

De vraag is dan wat te doen met de oude woning? Verkopen om met de opbrengst het appartement te financieren? Of de woning aan te houden en te verhuren? Dit laatste noemen wij dan Keep to let.

 

Binnen en buiten familieverband
De woning aanhouden om te verhuren gebeurt op dit moment vooral in familieverband. Vaak is de situatie dan dat de ouders verhuizen en een van de kinderen de ouderlijke woning gaat huren. Uiteraard met als voordeel dat het kind een woning tot zijn of haar beschikking krijgt en de ouder een “vertrouwde” huurder krijgt.

Hoewel dit een aantrekkelijke constructie lijkt, zijn er op allerlei gebieden onder meer op het gebied van erfrecht en fiscaliteit de nodige aandachtspunten.
Speelt de situatie Keep to let in jouw familie laat je dan, voordat je hiertoe besluit, goed voorlichten. Je kan daarvoor bij een notaris terecht, maar natuurlijk ook bij de adviseurs van ons kantoor.

Facebook icon Like ons op Facebook