Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Wonen in een appartement en dan toch woning verduurzamen?

Nederland telt bijna een half miljoen appartementen die onderdeel zijn van een zogenaamde “kleine” Vereniging van Eigenaren (VVE). Ook de bewoners van deze appartementen kunnen vaak kosten besparen door hun woning beter te isoleren. Dit klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk vaak is.

Appartement
Omdat een appartement onderdeel is van een groter gebouw met gemeenschappelijke ruimtes zoals de hal bij de entree, de trappen, liften, etc., moet er op grond van de wet altijd een Vereniging van Eigenaren (VVE) zijn. De VVE beslist over het beheer en onderhoud van het appartementencomplex. Bijvoorbeeld van het dak. Als de dakbedekking vernieuwd moet worden dan zullen de kosten hiervan door middel van een omslagregeling via de VVE door alle eigenaren van de appartementen in het complex betaald moeten worden.

De algemene ledenvergadering beslist over de uitgaven
Alle eigenaren van het complex zijn lid van de Vereniging van Eigenaren. In de algemene ledenvergadering wordt er beslist of bepaalde uitgaven wel of niet worden gedaan. Zeker in kleinere VVE’s (bij complexen met 7 of minder appartementen) kunnen gesprekken over grote investeringen tot heftige discussies leiden. Bijvoorbeeld wanneer de vereniging geen reserves heeft en zo’n investering kan leiden tot een naheffing per appartement van soms duizenden euro’s.

Slechte isolatie
Ongeveer 70% van deze appartementen van kleine VVE’s zijn slecht geïsoleerd, waardoor bewoners hoge energielasten hebben. Er zijn maatregelen die bewoners zelf kunnen treffen. Maar veel maatregelen moeten men in het hele gebouw uitvoeren. Een besluit daarover moet in de algemene ledenvergadering worden genomen. Zo’n voorstel kan ook nog eens worden geblokkeerd door bewoners die onvoldoende financiële middelen hebben om hun deel van de kosten te betalen.

Nu lening tegen gunstige voorwaarden mogelijk
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, SVn, maakt het mogelijk voor VVE’s om tegen gunstige voorwaarden een lening aan te gaan voor verduurzaming. Bijvoorbeeld door isolatiemaatregelen te nemen of zonnepanelen te plaatsen. De vereniging kan zelf de hoogte van de lening bepalen met een maximum van € 25.000 per woning en een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. De aflossing en rente worden betaald door de VVE en kunnen maandelijks worden doorbelast aan de leden. De besparing op energielasten zal in de praktijk echter vaak (veel) meer zijn dan deze extra lasten voor rente en aflossing. Per saldo wordt het appartement aangenamer om in te wonen, stijgt de waarde ervan en dalen de maandelijkse woonlasten.  In elke gemeente in Nederland is deze financiering mogelijk.

Meer informatie vind je op https://www.svn.nl/stimuleringslening-kleine-vve, maar uiteraard mag je ook contact opnemen met ons kantoor. Wij helpen je graag!

Facebook icon Like ons op Facebook