Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Rechtsbijstandverzekering niet voor geschillen die al ‘in de lucht hangen’

Wanneer u overweegt een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, heeft u daar vast goede redenen voor.. Maar wat als er al een geschil op handen is?

De hedendaagse samenleving is complex. Of het nu gaat om een schade in het verkeer of een discussie met de werkgever, vaak is er behoefte om te weten hoe ‘het juridisch zit’. Een rechtsbijstandverzekering kan dan uitkomst bieden.

Weten hoe het juridisch zit
In het dagelijks leven komen er regelmatig situaties voor waar bij u misschien de vraag opkomt “mag dat zomaar?” Bijvoorbeeld de werkgever die aangeeft dat “iedereen in verband met het coronavirus in die en die periode zijn vakantiedagen moet opnemen”. Of de buurman die een dakkapel gaat plaatsen waardoor opeens de privacy van uw tuin achter uw woning een stuk minder is. Of de verkeersschade waarbij de tegenpartij een heel andere lezing geeft van de oorzaak van het ongeval dan uw lezing.

Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een ‘geschil’ waarbij partijen al verhit tegenover elkaar staan. Wij zien regelmatig bij onze relaties de behoefte om te weten hoe “het juridische zit” nog voordat er sprake is van een echt geschil. Vanuit die kennis kan dan vaak op goede wijze met de andere partij worden gesproken om te komen tot een oplossing waarmee alle partijen kunnen leven.

Kosten rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering kan voor verschillende rechtsgebieden worden afgesloten. Bijvoorbeeld alleen voor situaties die met verkeersschades te maken hebben. Of alleen voor vragen en transacties in verband met leveranciers van goederen en diensten. De kosten van een dergelijke rechtsbijstandverzekering zijn voor de meeste verzekeringsvormen minder dan de kosten die een advocaat voor een uur werk moet rekenen.

Onzeker voorval
Een van de voorwaarden voor het afsluiten van welke verzekering dan ook, is, dat er sprake moet zijn van een “onzekere gebeurtenis”. De onzekerheid kan betrekking hebben op de vraag óf een gebeurtenis zal plaatsvinden. Bijvoorbeeld de brandverzekering van uw woning. Het is onzeker of u ooit te maken krijgt met een woningbrand. Maar het kan ook zijn dat het wel zeker is dat een gebeurtenis in de toekomst zal plaatsvinden, maar niet wanneer. Neem bijvoorbeeld de levensverzekering. Dat het leven op enig moment eindigt is zeker, maar niet het moment waarop dit plaatsvindt.

Ook behoefte aan rechtsbijstand moet “onzeker” zijn.
Deze voorwaarde van “onzekerheid” geldt ook bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Indien u bijvoorbeeld al sterke aanwijzingen heeft dat uw werkgever zeer ontevreden is met de wijze waarop u functioneert en aankondigt vrijdag over een week hierover met u een gesprek te willen hebben, is het niet vanzelfsprekend dat u op dat moment nog even ‘snel’ een rechtsbijstandverzekering kunt afsluiten waarop u een beroep kunt doen wanneer tijdens het gesprek blijkt dat de werkgever een ontslagprocedure gaat starten.

Wij denken graag met u mee
Bij alle verzekeringen denken wij graag met u mee. Overweegt u een verzekering af te sluiten dan nodigen wij u uit om dit met ons te bespreken. Wij zullen op basis van uw situatie en wensen kijken welke verzekering hierbij goed aansluit, want de verschillen tussen de verzekeringsvoorwaarden zijn groot. Ook kijken wij met u mee of er zaken zijn die u wellicht bij het afsluiten van de verzekering nadrukkelijk met de verzekeraar moet bespreken, zodat, wanneer u onverhoopt een beroep moet doen op de verzekering, de verzekeraar u niet het verwijt maakt van “dat had u toch echt bij het afsluiten van de verzekering moeten melden”.

Facebook icon Like ons op Facebook