Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Hoe zit het met uw hypotheek na uw pensioendatum?

Bij veel van de mensen die op dit moment een hypotheek hebben, zal de datum waarop ze met pensioen gaan eerder ingaan dan het moment waarop de lening is afgelost. Of dit erg is? Daar gaan wij in dit artikel op in.

Bij 80% komt het pensioen eerder dan het einde van de looptijd van de hypotheek

Het totaalbedrag dat op dit moment uitstaat aan hypotheekleningen bedraagt ongeveer 520 miljard euro. Circa de helft daarvan, 260 miljard euro, bestaat uit leningen waarbij de klant en de bank hebben afgesproken dat de schuld op het eind van de looptijd in één keer wordt terugbetaald.

Bij 80% van de consumenten met een hypotheekschuld valt de datum waarop deze schuld moet worden afgelost na het moment waarop zij met pensioen zijn gegaan. Bij 70% is deze datum zelfs 10 jaar of langer na de ingangsdatum van het pensioen.

Hypotheekschuld na ingang pensioen. Is dat erg?
Is het erg om nog een hypotheekschuld te hebben op het moment dat u met pensioen gaat? Dit is een vraag die je niet zomaar met ja of nee beantwoordt:

  • Na pensionering daalt bij veel mensen het inkomen. Blijven de kosten van de hypotheek gelijk dan vraagt de hypotheek een groter deel van het beschikbare inkomen.
  • De rente die voor de hypotheekschuld wordt betaald mag fiscaal op het belastbaar inkomen in mindering worden gebracht. De belasting betaalt dus een stukje mee aan uw hypotheeklast. Maar dit geldt voor maximaal 30 jaar. Heeft u meer dan 30 jaar een hypotheekschuld dan kan dit dus betekenen dat u de rente niet meer op uw belastbaar inkomen in mindering mag brengen. Ook dit zal betekenen dat het inkomen dat u overhoudt om “leuke dingen mee te doen” kleiner wordt.
  • Indien u in het verleden heeft gekozen voor een afspraak waarbij u de hypotheekschuld in één keer op het eind van de looptijd aflost, is het de vraag of u hiertoe inderdaad in staat bent. Misschien heeft u in de loop der tijd geld gespaard. Is dit bedrag op het eind van de looptijd van de hypotheek voldoende om de schuld af te lossen? Het kan ook zijn dat u vermogen opbouwt door te beleggen. De koersen van beleggingen kunnen sterk schommelen. Het is natuurlijk heel vervelend wanneer op het moment dat u de lening moet aflossen de koersen van uw aandelen sterk zijn gedaald als gevolg van bijvoorbeeld een economische crisis.

Zullen we er samen eens naar kijken?
Is uw hypotheekschuld nog niet afgelost op het moment dat u verwacht met pensioen te gaan? Dan is het verstandig om hier eens samen met ons naar te kijken. Het is heel goed mogelijk dat u de hypotheeklasten ook na uw pensioen prima kunt betalen. Dat geeft na ons gesprek mogelijk rust. Maar misschien komen we samen ook tot het inzicht dat er in de toekomst spanning gaat ontstaan tussen wat u móet en wat u kúnt betalen. Hoe eerder we dit signaleren hoe beter de oplossingen kunnen zijn om dit probleem beheersbaar te maken.

Wij zijn er om uw belangen op financieel gebied te behartigen, ook die van de toekomst. Wilt u meer weten over de betaalbaarheid van uw hypotheek na ingang van uw pensioen, neem dan contact met ons op. Wij nemen graag alle tijd voor u!

Facebook icon Like ons op Facebook