Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Woningmarkt lijkt tot rust te komen

De markt van koop- en verkoop van woningen is op veel plaatsen in Nederland de afgelopen periode “overspannen” geweest met veel woningen die boven de vraagprijs werden verkocht en kopers die zonder financieringsvoorbehoud tegen elkaar opboden. De markt lijkt nu wat tot rust te komen.

Daling van het aantal woningverkopen
Vorig jaar wisselden 218.000 woningen van eigenaar. Het ING Economisch Bureau verwacht dat dit aantal in 2019 zal dalen naar 210.000 en in 2020 naar 195.000. Deze daling heeft twee belangrijke oorzaken. Allereerst zijn de woningen in de afgelopen jaren fors in prijs gestegen. De stijging is veel meer dan de stijging van het salaris dat mensen verdienen. Hierdoor komen steeds meer woningen buiten het bereik van grote groepen kopers. De andere oorzaak is dat mensen die een andere woning willen kopen besluiten om eerst te kijken of zij een geschikte woning kunnen vinden en of zij deze kunnen financieren voordat zij hun bestaande woning te koop zetten. Voorheen kozen mensen vaker om eerst hun woning te proberen te verkopen voordat zij zelf een nieuwe woning kochten.

Woningprijsstijging vlakt af
Het aantal woningen dat van eigenaar wisselt, daalt. De prijzen van woningen stijgen nog wel, maar de hoge percentages van prijsstijgingen zoals we die de afgelopen jaren hebben gezien, vlakken af. Lag de gemiddelde prijsstijging in 2018 voor heel Nederland nog op 8,4% voor 2019 wordt een gemiddelde prijsstijging van 4,5% verwacht en voor 2020 zelfs nog maar 2,5%.

Overleg eerst voordat u besluiten neemt
Hoewel de reclames op tv, radio en internet wel eens anders suggereren is het kopen en financieren van een woning een complexe gebeurtenis waarbij uw financiële belangen groot zijn. Door onwetendheid kunnen gemakkelijk fouten worden gemaakt die u veel geld kunnen kosten en veel zorgen kunnen opleveren. Goed advies kan die zorgen voorkomen en ook veel geld besparen.
Onderwerpen waarop u moet letten voordat u een woning koopt, zijn bijvoorbeeld:

  • Heeft u een overbruggingskrediet nodig? Niet elke aanbieder van hypotheken biedt dit tegen aantrekkelijke voorwaarden aan.
  • Tegen welke condities en opslagen kunt u extra geld lenen voor het doen van investeringen om de woning duurzaam te maken?
  • Indien u samen met uw partner de woning koopt welke fiscale regels zijn dan in uw beider situatie het gunstigst?
  • Hoe zit het met de fundering van uw woning? Is er kans op verzakking door onder meer uitdroging van de grond of aardbevingen als gevolg van gaswinning of mijnbouw?
  • Indien u een appartement koopt, hoe zit het dan met de financiële reserves van de Vereniging van Eigenaren?

Het zijn maar een paar voorbeelden. Zo zijn er nog veel meer zaken waarop u moet letten voordat u tegen de verkoper zegt “akkoord”.

Wij zijn u graag van dienst met een goede voorbereiding. Heeft u plannen om uw woning grondig te verbouwen of om een andere woning te kopen? Aarzel dan niet en maak een afspraak met ons. Wij helpen u graag om alle punten op een rij te zetten die u bij uw verdere afwegingen kunt meenemen. Neemt u dan over enige tijd de concrete stap dan is dit een weloverwogen keuze en zullen wij namens u graag de contacten met de banken en andere instellingen verzorgen die nodig zijn om de financiering van uw woonwensen mogelijk te maken.

Facebook icon Like ons op Facebook