Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Verstandig besluit: Duurzaam maken van uw woning

We dragen graag ons steentje bij aan verduurzaming.

Aan de woning kunnen we veel doen!

Het duurzaam maken van uw woning is een verstandig besluit. De maatregelen komen de waarde van uw woning ten goede en u bespaart kosten die in de komende jaren steeds hoger zullen worden. Maar net zo belangrijk: het is goed voor het milieu. De vraag waar veel van onze relaties mee kampen is: waar te beginnen.

Mate van vrijblijvendheid wordt minder
De overheid heeft stevige plannen om verdere schade aan het klimaat te beperken. Op allerlei gebieden worden maatregelen afgekondigd die moeten leiden tot meer duurzaamheid. Bijvoorbeeld in de voorschriften die gelden bij het bouwen van een nieuwe woning. Maar ook activiteiten die het klimaat schaden worden steeds vaker verboden of worden zwaar belast met fiscale heffingen. Het investeren in het duurzaam maken van de eigen woning is dan ook verstandig.

Geldverstrekkers en NHG werken mee
Een woning in één keer optimaal duurzaam maken kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Bij veel geldverstrekkers is het inmiddels mogelijk om hiervoor een aanvullende hypothecaire lening af te sluiten. Ook kan vaak over deze specifieke lening een Nationale Hypotheek Garantie worden verkregen.

Aan wat voor soort maatregelen kunt u denken?
Er zijn veel verschillende maatregelen die u kunt nemen om de duurzaamheid van uw woning te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Gebruik van ’keurmerkhout’;
 • Ventilatiesystemen met warmteterugwinning;
 • Zonneboilers;
 • Extra isolatie in spouwmuren en glasoppervlakten;
 • Gebruik van warmtepompen waardoor u profiteert van aardwarmte;
 • Aanbrengen van ledverlichting;
 • Installatie van een hemelwaterinstallatie waarmee regen wordt opgevangen en kan worden gebruikt om de wc te kunnen doorspoelen.

Veel van deze maatregelen vergroten ook nog eens het wooncomfort.

Benut de momenten waarop toch aanpassingen aan uw woning plaatsvinden
De kosten voor het duurzaam maken van uw woning zijn het laagst wanneer u deze laat uitvoeren op het moment dat er toch andere aanpassingen in uw woning plaatsvinden. Ons advies is dan ook om, wanneer u besluit uw woning aan de buitenkant te laten schilderen of uw badkamer te vernieuwen, op dat moment ook te kijken welke aanpassingen kunnen plaatsvinden om uw woning te verduurzamen. Over een aantal jaren zult u dan tegen relatief beperkte kosten toch een aantal belangrijke aanpassingen kunnen doorvoeren.

Hoe te financieren?
Het duurzaam maken van uw woning kost geld. Geld dat u met een aantal jaren terugverdient. Maar toch. Het moet wel eerst betaald worden. Daarbij heeft u een aantal keuzes. Bijvoorbeeld:

 • U kunt uw spaargeld gebruiken. De rente over spaargeld is zeer laag. In veel gevallen zult u een hoger rendement behalen wanneer u dit geld investeert in het duurzaam maken van uw woning. Nadeel is echter dat uw spaargeld dan ‘opgesloten’ zit in uw woning. U kunt dit geld natuurlijk onverwacht voor iets anders nodig hebben.
 • Er zijn ook verschillende subsidies. Vaak gaat het om een beperkte vergoeding van de kosten die u maakt.
 • Samenwerken met de buurt. Veel besparing behaalt u met maatregelen die u samen met uw buren of met een hele wijk uitvoert.
 • Daarnaast kunt u ook een aanvulling op uw hypotheek nemen. De rente die u over een hypotheek betaalt is over het algemeen een stuk lager dan over een consumptief krediet.

Wij nodigen u graag uit voor een gesprek
Gaat u een woning kopen, bouwen of verbouwen? Wij nodigen u graag uit voor een gesprek. Samen met u gaan wij dan na hoe u dit het best kunt financieren en onderzoeken we welke voordelen u op de langere termijn kunt behalen door direct te investeren in duurzaamheid.

Facebook icon Like ons op Facebook