Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Nieuw studiejaar: Wees bewust van gevolgen studieschuld

Het nieuwe studiejaar is begonnen. Veel scholieren maken dit jaar kennis met het ‘studentenleven’ en de kosten daarvan. 

We weten maar al te goed dat een studie geld kost. Gelukkig kent Nederland een soepele regeling waarmee de student zijn studie kan financieren. Maar aan die schuld zit een keerzijde.

Ruime studiefinanciering
Nederland kent een ruime studiefinanciering. Op relatief eenvoudige wijze kan de financiering worden aangevraagd. Maar welk deel van de financiering nu een gift is en welk deel een lening die echt moet worden terugbetaald, is al een stuk lastiger te herkennen. Tussentijds kan de student op eenvoudige wijze het bedrag dat maandelijks ter beschikking komt, verhogen. Dat alles maakt het lenen van geld voor de studie (te) gemakkelijk. Met als gevolg dat op het eind van de studie veel studenten eindigen met een schuld van meerdere tienduizenden euro’s. Onder het motto dat over de lening geen of een heel lage rente moet worden betaald, zien de meeste jongeren dit niet echt als een probleem. Zeker niet wanneer men denkt na de studie betaalde arbeid te gaan verrichten.

Koopwoning
Het terugbetalen van de studieschuld zal in de praktijk meestal niet het probleem zijn. Ook daarin is de regeling op veel plaatsen erg soepel. Maar de studieschuld kan wel een extra handicap zijn bij het kopen van een woning.

Op dit moment is de woningmarkt op veel plaatsen in Nederland overspannen. Er is meer vraag naar woningen dan aanbod. Dat geldt extra voor woningen die geschikt zijn voor starters op de woningmarkt. Het gevolg daarvan is dat de prijzen van juist dit type woning sterk zijn gestegen.

Voor de aankoop van deze woningen zullen deze jongeren in de meeste gevallen een hypotheek moeten afsluiten. Aan het begin van het arbeidszame leven zullen zij wellicht niet direct een vaste arbeidsovereenkomst krijgen. Ook zal het salaris zich nog op aanvangsniveau bevinden. Bij het beoordelen van de vraag of de aangevraagde lening verantwoord is, kijken banken scherp naar deze factoren. Een laag aanvangssalaris betekent dan automatisch dat in beginsel ook maar een beperkt bedrag geleend kan worden. Vaak zal blijken dat de bereidheid tot financieren zich in het schemergebied van “net wel” of “net niet” bevindt.

Geen BKR Notering
Geldverstrekkers kijken bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek ook naar aanwezige leningen. Hiervoor raadpleegt men het Bureau Krediet Registratie, BKR. Hierin worden alle leningen van alle Nederlanders geregistreerd. Alle? Bijna alle! Want studiefinancieringen worden niet door het BKR geregistreerd. Het is natuurlijk de bedoeling dat wanneer de bank daarnaar vraagt de betrokkene naar waarheid aangeeft of er nog een studieschuld bestaat of niet. Is dit het geval, dan verlaagt dit aanzienlijk het bedrag dat de bank bereid is aan hypotheek te verstrekken.

Advies: wees bewust van gevolgen studieschuld
Ons advies is dus om als ouder en student bewust te zijn van de gevolgen die een studieschuld kan hebben voor de financiering van een woning in de toekomst.

In het geval (groot) ouders de mogelijkheid en bereidheid hebben om financieel bij te dragen aan de kosten van de studie van het (klein-)kind, dan zijn er allerlei fiscale regeling beschikbaar die zowel voor de schenker als ontvanger fiscaal gunstig uitwerken. Hierdoor kunnen de nadelige gevolgen van een studiefinanciering worden voorkomen. Wilt u hier meer over weten? Onze adviseurs nemen de verschillende mogelijkheden graag met u door. Als u ons dit laat weten, maken wij graag een afspraak met u.

Facebook icon Like ons op Facebook