Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Meeste gemeenten kennen interessante starterslening

Wat niet iedereen weet is dat er gemeentes zijn die u kunnen ondersteunen bij het kopen van een woning. Leest u erover in dit artikel. 

Nederland telt 380 gemeenten. Maar liefst 234 daarvan ondersteunen mensen die voor het eerst een woning gaan kopen met een zogenaamde starterslening.

Starterslening
Een starterslening biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier een stukje extra financiering te krijgen. Iemand die een woning wil kopen, zal in de meeste gevallen daarvoor een hypotheek moeten afsluiten. De Bank toetst daarbij het bedrag dat iemand wil lenen aan diens inkomen. De bank doet dat omdat men natuurlijk zeker wil weten dat degene die de lening aangaat, de hieraan verbonden lasten en aflossing ook kan betalen. Vooral jonge starters lopen op dit moment vaak tegen de situatie aan, dat de koopprijs van de woning nog te hoog is gelet op hun huidige inkomen. Ook al verwachten zij dat dit inkomen in de komende jaren zal stijgen.

De starterslening kan het verschil overbruggen tussen de koopprijs van de woning plus bijkomende kosten en het bedrag dat de bank maximaal wil uitlenen.

De starterslening kent een looptijd van maximaal 30 jaar. Feitelijk heeft iemand met een starterslening twee hypotheken: de grote hypotheek bij de bank en een kleine hypotheek in de vorm van een starterslening.

Het maximale bedrag dat via een starterslening geleend kan worden, ligt gemiddeld rond de €30.000. Dit verschilt per gemeente.

Oriënteer u tijdig
De starterslening is een mooie steun in de rug voor met name jongeren. Maar de regeling is nogal complex. Daarnaast kan de definitieve beslissing of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een starterslening een aantal weken duren. Dit is lastig, wanneer voor de woning die de koper op het oog heeft, geen of een korte periode wordt gegeven om de overeenkomst te ontbinden, wanneer geen financiering kan worden verkregen. In dat geval bestaat het risico dat kopers in de problemen komen als blijkt dat zij tegen de verwachting in niet in aanmerking komen voor een starterslening.

Het is daarom verstandig om in een zo vroeg mogelijk stadium met onze deskundigen om de tafel te gaan zitten. Wij kunnen dan direct een zo goed mogelijke inschatting maken wat waarschijnlijk wel en niet haalbaar is voor wat betreft de hypotheek. Ook kunnen wij samen met u onderzoeken of in plaats van een starterslening een gedeeltelijke lening binnen familieverband een optie kan zijn.

Bij hypotheken zijn er vele wegen die naar de woning van uw wensen leiden. Hoe eerder u met ons om tafel gaat zitten hoe beter u de verschillende mogelijkheden kunt afwegen en de voor u meest passende keuze kunt maken. Interesse? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!

Facebook icon Like ons op Facebook