Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Rode Kruis adviseert: Maak een persoonlijk noodplan

Een noodpakket voor het geval van calamiteiten. Heeft u het klaarliggen? U bent dan een van de weinigen in Nederland.

De media brengen regelmatig nieuws over calamiteiten waardoor mensen tijdelijk van huis en haard verdreven worden. Zo’n calamiteit kan een overstroming, bosbrand of aardbeving zijn. In Nederland komen dergelijke noodsituaties zelden voor. Daardoor bereiden we ons er ook niet op voor. Het Rode Kruis vindt dit niet verstandig en adviseert iedereen een persoonlijk noodplan te maken, zodat u goed bent voorbereid op een eventuele calamiteit.

Noodpakket
Een onderdeel van dit noodplan is een noodpakket dat voldoende is om tenminste drie dagen met het gezin te overbruggen, indien de normale voorzieningen het laten afweten. Geadviseerd wordt de inhoud van zo’n noodpakket te laten bestaan uit onder meer:

  • Voldoende drinkwater;
  • Houdbare maaltijden;
  • Persoonlijke medicatie;
  • Zaklamp;
  • Waarschuwingsfluitje;
  • Lucifers in waterdichte verpakking;
  • Kaarsen;
  • EHBO-kit;
  • Radio

EHBO-App
Zowel voor de IPhone als de Android heeft het Rode Kruis een gratis EHBO-app ontwikkeld. Deze kan zonder kosten worden gedownload en is ook te gebruiken zonder dat er sprake is van een noodsituatie. We hebben voor beide systemen een downloadlink:

Download gratis voor Iphone https://itunes.apple.com/nl/app/ehbo-app/id403206332?mt=8

Download gratis voor Adroid https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.rodekruis.android&hl=nl

Crisis.nl
Niet alleen het Rode Kruis roept u op om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook de overheid doet deze oproep. Daarvoor heeft de overheid een aparte site in het leven geroepen: https://www.crisis.nl.

Op deze site vindt u veel praktische informatie over wat u preventief kunt doen voor het geval dat uw woonomgeving wordt getroffen door brand of explosie, overstroming, aardbeving, cyberaanval, stralingsincident, terrorisme, langdurige stroomuitval en extreem weer.

Wij hopen natuurlijk dat we in Nederland zo min mogelijk met dit soort situaties te maken krijgen, maar uitsluiten kunnen we het niet. Het is dus verstandig om voorbereid te zijn op dergelijke situaties en een aantal maatregelen te nemen.

Facebook icon Like ons op Facebook