Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Bank mag vooruitbetalen hypotheekrente weigeren

Wanneer u de hypotheekrente van het komend jaar alvast in dit jaar wilt betalen kan de bank hierin meegaan. Maar een bank mag ook weigeren.Een bank hoeft niet akkoord te gaan met het verzoek van een consument om de hypotheekrente vooruit te betalen. Aldus in hoger beroep het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

Sturen van belastingdruk
Veel mensen die rente over hun hypotheek betalen mogen deze in mindering brengen op hun belastbaar inkomen. Daardoor hoeven zij minder belasting te betalen, dan dat zij zonder deze aftrek zouden moeten betalen.

Een consument kan in een bepaald jaar extra hoge inkomsten hebben. Bijvoorbeeld bij een zelfstandige die een lucratieve opdracht heeft kunnen afronden. Op dat moment kan de situatie ontstaan dat over het “extra” inkomen een hoger belastingpercentage moet worden betaald dan de ondernemer in een normaal jaar hoeft te doen. Op zo’n moment kan het voor de belastingplichtige aantrekkelijk zijn om zijn belastbaar inkomen proberen te verlagen.

Een van de manieren waarop dit kan, is de hypotheekrente die verschuldigd is in 2019 al in het jaar 2018 te betalen en deze vervolgens ook op het belastbaar inkomen over 2018 in mindering te brengen.

De fiscus gaat hiermee akkoord. Maar hoe zit het met de geldverstrekker?

De Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) kreeg onlangs deze vraag voorgelegd. In deze zaak ging het om iemand die de hypotheekrente die hij verschuldigd zou zijn over de eerste zes maanden in 2017 in december 2016 wilde betalen. De bank weigerde hieraan mee te werken.

KiFiD: Geldverstrekker mag weigeren
De bank stelde dat het administratief verwerken van rente die vooruitbetaald wordt voor haar zeer bewerkelijk is en daarmee foutgevoelig. Om dit goed te administreren moet de bank aanzienlijke kosten maken, terwijl weinig consumenten hiervan gebruik maken.

Omdat tussen partijen in de hypotheekovereenkomst was overeengekomen dat de financieringslasten per maand automatisch worden afgeschreven van de betaalrekening, mag de bank van KifiD een verzoek van de consument de verschuldigde gelden voor zes maanden in één keer te betalen weigeren.

Facebook icon Like ons op Facebook