Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Grote schenkingen ingezet om hypotheekschuld te verlagen

Als u een schenking wilt doen aan bijvoorbeeld (een van) uw kinderen, kan dat, onder voorwaarden belastingvrij.

Bepaalde schenkingen worden fiscaal vriendelijk behandeld. Uit een onderzoek door de Algemene Rekenkamer blijkt dat “grote” schenkingen in de praktijk vooral worden gebruikt om de hypotheekschuld te verminderen.

Schenkingsvrijstelling
De belastingregels kennen een aantrekkelijke regeling voor schenkingen. Zo mogen ouders bijvoorbeeld aan hun kinderen maximaal € 100.000 belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van hun woning. Hierbij gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo moeten de zoon of dochter of hun partner op het moment van de gift tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Aflossing bestaande hypotheek meest gekozen
Ongeveer driekwart van de Nederlanders die in de jaren 2013 en 2014 een bedrag tot € 100.000 belastingvrij geschonken kreeg voor de eigen woning heeft dit gebruikt om de bestaande hypotheek voor een deel af te lossen. De overige 25 % gebruikte de schenking om de aankoop van de woning te financieren waardoor zij een minder hoge hypotheek hoefden af te sluiten.

Schenkingen vaak bij “zware” hypotheken
Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de ontvangers van deze schenking meer dan gemiddeld een stevige hypotheek hebben. In bijna 50 % ging het om ontvangers bij wie de bestaande hypotheek meer bedroeg dan de waarde van het pand op dat moment.

Aantal onderwater staande huizen daalt fors
Het aantal woningen waarbij de actuele hypotheekschuld hoger is dan de actuele waarde van de woning daalt snel. Dat komt deels door de schenkingen die plaatsvinden en doordat veel huiseigenaren zelf aflossingen doen. Uiteraard is een belangrijke oorzaak ook de sterke stijging van de waarde van de woningen zoals die in de afgelopen periode in veel gebieden in Nederland heeft plaatsgevonden.

Wens tot versneld aflossen? Vraag altijd eerst advies
Het vervroegd aflossen van een bestaande hypotheekschuld kan extra kosten met zich meebrengen. Ook heeft een vrijwillige aflossing bepaalde fiscale gevolgen. Ons advies is daarom om altijd eerst met ons te overleggen voordat u vrijwillig besluit een deel van uw hypotheekschuld af te lossen.

Facebook icon Like ons op Facebook