Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Huurders doen er verstandig aan om na te denken over kopen van een woning

Huren of kopen. Bent u er al uit? Het Nibud rekent u voor…

De huren zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Ook in de komende jaren zullen veel huren verder stijgen. Voor steeds meer huurders wordt het dan ook interessant om na te denken of zij vanuit financieel oogpunt er verstandiger aan doen om zich te oriënteren op het kopen van een woning.

Optie bij stabiliteit

Huren of kopen? Deze vraag wordt de financieel adviseur dagelijks gesteld. Het antwoord is niet eenvoudig te geven. Belangrijk vinden wij het of er bijvoorbeeld sprake is van een stabiele leefsituatie. Een relatie die nog niet exact weet in welk deel van Nederland hij gaat werken, zullen wij niet snel adviseren om een woning te kopen. Bij het kopen van een woning moet een aantal kosten worden gemaakt. Voor de notaris, makelaar, financieel advies, overdrachtsbelasting, inrichting, kleine aanpassingen aan de woning, etc. Bij een vergelijking tussen “blijven huren” of “toch maar kopen” is kopen alleen interessant indien de verwachting is, dat iemand meerdere jaren in de aan te kopen woning zal blijven wonen.

Nibud rekent extra lasten van eigen woning uit

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud, heeft afgelopen maand voor het eerst becijferd wat de extra bijkomende maandlasten zijn indien een huurder gaat kopen. Nibud geeft aan dat deze extra kosten ongeveer 1,4% per jaar van de woningwaarde bedragen. In deze kosten zitten dan onder meer de kosten van onderhoud, de onroerendzaakbelasting, de premie voor de opstalverzekering en de kosten van het waterschap.

Bij een woning met een waarde van € 200.000 betekent dit dat, naast de hypotheeklasten, rekening moet worden gehouden met extra lasten van € 233 per maand.

Zijn de hypotheeklasten plus de 1,4% kosten minder dan de huidige huur die wordt betaald, dan kan het kopen van een woning dus financieel voordelig zijn.

Huurt u nu een woning en wilt u weten of u in aanmerking komt voor een hypotheek en zo ja voor welk bedrag, maak dan een afspraak met ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst.

Like ons op Facebook.

Facebook icon Like ons op Facebook