Betalingsproblemen nog fors maar wel minder

In Nederland zijn er zo’n 3,5 miljoen hypotheken afgesloten. 90.600 mensen hebben op dit moment een achterstand van drie maanden of meer in het voldoen van hun hypotheekverplichtingen. Dit aantal daalt relatief snel. Zes maanden geleden waren dit nog 105.000 mensen. De gevolgen voor elk van deze mensen kunnen erg groot zijn. Kijken we naar het totaal van 3,5 miljoen afgesloten hypotheken, dan is dit “slechts” 2,6%.  Veel van deze betalingsproblemen zijn het gevolg van ontwikkelingen die bij het aangaan van de hypotheek niet voorzien konden worden, zoals echtscheiding, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Het relatief lage percentage betalingsproblemen is mede te danken aan het feit dat veel kopers van een woning zich goed laten adviseren door een onafhankelijk adviseur. Een goed adviseur waarschuwt de klant wanneer deze te zware verplichtingen op zich neemt. Ook zal hij de klant adviseren om, indien mogelijk, een Nationale Hypotheek Garantie of een woonlastenverzekering af te sluiten. Dit zijn maatregelen die de ergste financiële klappen bij calamiteiten, zoals echtscheiding of arbeidsongeschiktheid, kunnen opvangen.