Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Woningmarkt voor starters lastig. Meer dan ooit is een goed advies noodzakelijk

In grote delen van Nederland is de woningmarkt voor starters lastig. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de volgende ontwikkelingen:

  • Steeds meer mensen gaan ertoe over om een woning te kopen en deze te verhuren in plaats van hun geld tegen een heel lage rente op de bank te zetten. Hierdoor daalt het aantal beschikbare woningen voor starters die daarin zelf willen gaan wonen sterk.
  • De lage hypotheekrente lokt veel nieuwe kopers naar de woningmarkt. Ook hierdoor daalt het aantal beschikbare woningen waaruit starters kunnen kiezen.
  • Het aantal nieuw te bouwen woningen en appartementen blijft sterk achter bij de vraag. Ook dit schept schaarste.
  • Het aantal beschikbare huurwoningen is beperkt. Hierdoor worden veel mensen die wel zouden willen huren gedwongen om te kopen en ook dat leidt tot verdere beperking van het aantal beschikbare koopwoningen.

Een woning voor € 175.000?

Twee partners met allebei het minimumloon kunnen bij een rente van 2 % op dit moment een hypotheek krijgen van circa € 175.000,-. In bepaalde delen van Nederland kun je voor dit bedrag nog een woning of appartement kopen. In andere delen niet. Daarbij moet bedacht worden, dat in dit voorbeeld de hypotheek alleen draagbaar is zolang er twee partners zijn met een inkomen. Valt één inkomen weg, bijvoorbeeld omdat de relatie verbroken wordt, dan is er direct een probleem: geen van de partners kan alleen de hypotheek voortzetten. Misschien kan de woning zonder verlies verkocht worden en kan met de opbrengst de hypotheekschuld afgelost worden. Beide partners moeten dan zelfstandig op zoek gaan naar een huurwoning…. die er niet is of een hoge huurprijs heeft.

De overheid probeert starters te helpen met onder meer startersleningen. Maar dat geeft slechts een beperkte verlichting. Soms is het een optie om op zoek te gaan buiten de regio waar de huizenprijzen te sterk zijn gestegen. De consequentie daarvan is dat er langer gereisd moet worden naar het werk of de studie.

Starters die de woningmarkt betreden hebben het niet gemakkelijk. Zeker voor hen is het belangrijk dat zij goed advies inwinnen voordat ze een beslissing nemen. Voor deze starters zetten wij graag de verschillende mogelijkheden van huren en kopen op een rij. Voordeel is, dat wij de woningmarkt in onze regio goed kennen en wij u daardoor goed kunnen helpen de verschillende opties te wegen. U mag ons altijd bellen. Voor u zelf. Of voor uw kinderen. Wij maken graag tijd om u zo goed mogelijk te informeren over de voor- en nadelen van de verschillende keuzemogelijkheden.

Facebook icon Like ons op Facebook