Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Vertel ons wanneer u (een beetje) ondernemer wordt

Veel verzekeringsvoorwaarden maken een scherp onderscheid tussen ‘particulier’ en ‘zakelijk’. Informeer ons wanneer u vanuit uw particuliere omgeving ook zakelijke activiteiten gaat verrichten. In dit artikel leggen wij u uit, waarom dit belangrijk is.

Privé en zakelijk vloeien meer in elkaar over

Mede door de opkomst van de computer en internet is te zien dat de particuliere en zakelijke omgeving steeds meer in elkaar overvloeien. De werknemer richt thuis een werkplek in om een of meer dagen per week “thuis” te werken. De fanatieke hobbyist verkoopt steeds vaker op internet en verzamelaarsbeurzen onderdelen van zijn collectie. Inmiddels telt Nederland meer dan 1 miljoen Zelfstandigen Zonder Personeel. Velen van hen werken nog een aantal dagen per week bij een werkgever en de andere dagen als eigen ondernemer.

Particuliere verzekeringen

Vrijwel iedereen heeft een aantal particuliere verzekeringen. Deze verzekeringen vergoeden de schade die u heeft als particulier, maar in veel gevallen niet de schade die ontstaat in het kader van uw zakelijke activiteiten. Wij geven u een aantal voorbeelden wanneer dit tot problemen kan leiden.

  • U heeft een eigen onderneming. U koopt “op de zaak” een mobiele telefoon. Deze raakt tijdens de vakantie beschadigd of gaat verloren. Op de meeste particuliere reisverzekeringen wordt deze schade niet vergoed.
  • U maakt als hobby kleren voor poppen. U verkoopt deze ook op Marktplaats. U heeft een redelijk kostbare voorraad van stoffen en porseleinen lichaampjes. Door brand gaat deze voorraad verloren. Het is echter de vraag of uw particuliere inboedelverzekering deze schade automatisch vergoedt.
  • U heeft een dure 3D printer gekocht. U maakt daarmee in de avonduren op bestelling creatieve koffiemokken. Bij een van uw mokken breekt het oortje en de gebruiker loopt brandwonden op als gevolg van het feit dat hij de hete koffie over zich heen kreeg. Ook deze schade is niet automatisch verzekerd onder uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering.
  • U reviseert in de avonduren motoren. Daarbij gebruikt u brandbare materialen. Tijdens oud en nieuw wordt door “iemand” vuurwerk in uw garage gegooid. De garage brandt volledig uit. Ook hier is het maar de vraag of uw brandverzekering deze schade vergoedt.

Overleg met verzekeraar geeft pas echte zekerheid

De scheiding tussen particulier en zakelijk is niet altijd even duidelijk. Verzekeringen schaft u aan om zekerheid te krijgen dat u bij calamiteiten de financiële schade kunt dragen. Gaat u als particulier ook zakelijke activiteiten verrichten, dan is het verstandig dit met ons te bespreken.

Wij zullen kijken in welke mate de bestaande verzekeringen wel of geen dekking voor deze activiteiten verlenen. Soms kan worden volstaan met het informeren van de betreffende verzekeraar, zodat hij weet dat deze activiteiten plaatsvinden zonder dat deze tot extra premie hoeven te leiden.

Soms kunnen deze extra activiteiten tegen een kleine, extra premie worden meeverzekerd. Maar in andere gevallen is het verstandig bepaalde risico’s apart te verzekeren.

Ons advies: laat ons weten wanneer u vanuit uw particuliere omgeving ook (min of meer) zakelijke activiteiten gaat ontplooien.

Facebook icon Like ons op Facebook