Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Risico’s bij crowdfunding nemen toe

De rente die consumenten over hun spaargeld ontvangen, is al lange tijd laag. Zo laag dat na correctie van inflatie en belasting er feitelijk sprake is van een negatief rendement. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat er veel interesse is voor constructies waarbij spaarders een hoger rendement wordt beloofd. Crowdfunding is z’n constructie.

Bij crowdfunding kan een particulier of ondernemer aangeven behoefte te hebben aan een bepaald kapitaal. Bijvoorbeeld om een nieuwe trimsalon voor honden te beginnen. Stel dat iemand hiervoor € 50.000 nodig heeft om een pand te huren en in te richten. Indien de “hondenkapper” in spe dit geld zelf niet heeft, dan kan hij naar de bank gaan en proberen een lening te krijgen. Banken kijken echter zorgvuldig naar het bedrijfsplan. Wanneer de bank schat, dat de kans groot is dat de trimsalon onvoldoende opbrengt om van te leven en de lening met rente terug te betalen, dan zal de bank de lening niet verstrekken.

Op zo’n moment kan de ondernemer een crowdfundingactie overwegen. Via een platform kan hij dan zijn plannen bekend maken en proberen om bijvoorbeeld 500 mensen bereid te vinden die ieder € 100,- in zijn zaak investeren. In de praktijk wordt aan investeerders een jaarlijks rendement van circa 7 % toegezegd. Dit is veel meer dan de investeerder over zijn spaargeld krijgt. Crowdfunding is daardoor in korte tijd heel populair geworden. Zo populair dat nieuwe projecten vaak binnen een uur “volgetekend” zijn.

Voorzichtigheid is echter geboden. Gewezen kan worden op de volgende risico’s:

  • De platforms brengen vaak kosten in rekening aan zowel de investeerder als aan de ondernemer die op deze wijze geld aantrekt. De platforms kunnen daardoor een eigen belang hebben om het project waarvoor de investering wordt gevraagd mooier en veiliger voor te stellen dan in de praktijk misschien gerechtvaardigd is.
  • Wanneer de ondernemer in het voorbeeld hierboven na een aantal maanden merkt dat er te weinig baasjes hun hond laten trimmen, dan zal hij de zaak moeten sluiten, al dan niet met een faillissement. De investeerders zijn dan hun geld kwijt. Het platform is hiervoor niet aansprakelijk.
  • Wat ook kan gebeuren – en dit is in de afgelopen periode in Nederland ook gebeurd – is, dat het platform zijn activiteiten stopt. Op dat moment moeten alle investeerders maar zien dat zij zelf de rente en aflossing van de ondernemer terugkrijgen.

Crowdfunding heeft ook aantrekkelijke kanten. U raakt betrokken bij het wel en wee van de ondernemingen waarin u geïnvesteerd heeft. Ons advies als financieel adviseur is echter om zeer terughoudend te zijn om te investeren in crowdfunding met geld dat u eigenlijk niet kunt missen. Bijvoorbeeld omdat u het kapitaal nodig heeft om uw hypotheek af te lossen of gebruiken moet als noodzakelijke aanvulling op uw AOW. Die hoge rendementen van 7 % lijken mooi. Maar het risico dat u uw geld geheel of gedeeltelijk verliest is ook hoog. Niet doen dus met geld dat u eigenlijk niet kunt missen.

Facebook icon Like ons op Facebook