Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Nieuwe rentevaste periode scheelt gemiddeld 150 euro

Indien u een hypotheek afsluit, kunt u kiezen voor welke termijn u de rente vastzet. Binnen deze termijn kan de rente dan niet meer stijgen of dalen. Het grote voordeel hiervan is, dat u voor deze periode uw hypotheeklasten kent. U komt dus niet onverwacht voor hogere lasten te staan. Het nadeel is, dat u niet profiteert van eventuele dalingen van de hypotheekrente die binnen deze periode plaatsvinden.

De hypotheekrente is in de afgelopen jaren sterk gedaald. Veel huizenbezitters die nu moeten kiezen voor een nieuwe rentevast periode, gaan dan ook voor de nieuwe periode minder betalen dan voorheen. Uit onderzoek blijkt, dat huizenbezitters bij wie de rentevast periode afloopt op dit moment er gemiddeld 150 euro per maand op vooruitgaan.

Wat de rente in de komende tijd gaat doen, weet niemand zeker. Veel deskundigen houden er echter rekening mee, dat de rente weer langzaam gaat stijgen. Bij huizenbezitters bij wie de rentevast periode bijvoorbeeld pas over twee jaar afloopt, kan dit een onrustig gevoel geven. Immers indien nu de rentevast periode zou aflopen, zouden zij kunnen kiezen voor een nieuwe lange rentevast periode tegen de huidige lage rente. We zien steeds meer huizenbezitters kiezen voor een rentevast periode van wel 20 of 30 jaar. Niemand weet echter zeker of die aantrekkelijke lage rentes over twee jaar nog steeds aangeboden worden, dan wel dat in die tussentijd de rente weer (fors) is gestegen.

De mogelijkheid bestaat om een bestaande hypotheek eerder af te lossen dan met de geldverstrekker is afgesproken. De geldverstrekker zal dan een boete rekenen. Die boete wordt bepaald door de duur van de resterende rentevast periode en het verschil tussen de huidige rente en de rente die u eerder voor uw hypotheek bent overeengekomen.

Lost u uw hypotheek dus bijvoorbeeld twee jaar eerder af dan was afgesproken, dan zult u deze boete moeten betalen. Maar u krijgt daarmee dan wel de mogelijkheid om voor een lange periode de rente opnieuw vast te zetten. Het bedrag van de boete dat u in dit voorbeeld over de komende twee jaar moet betalen, is vaak vele malen lager, dan het verschil tussen de rente die u nu betaalt en de nieuwe rente voor een nieuwe lange rentevast periode. Uw hypotheeklasten kunnen op die manier dus over een langere tijd lager worden. In de praktijk wordt de boete meestal meegefinancierd in de nieuwe lening.

Om te bezien of het voortijdig aflossen van een hypotheek voor u voordeel biedt, is een goed advies nodig. Bij “spaarhypotheken” bijvoorbeeld is vervroegde aflossing vaak juist niet voordelig. Wilt u een indicatie of in uw situatie het voortijdig aflossen van uw bestaande hypotheek voordelig is, neem dan gerust contact met ons kantoor op. Wij kunnen u snel laten zien of verder advies wel of niet zinvol is.

Facebook icon Like ons op Facebook