Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Nationale Hypotheek Garantie ook beschikbaar voor ZZP’er

Het aantal zelfstandigen zonder personeel, zzp’ers, in Nederland groeit explosief. Jaarlijks starten er tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een onderneming. Meer dan 90 % start als zzp’er. Tot voor kort konden deze zzp’ers bij de aankoop van een woning vaak moeilijk een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie aanschaffen.

Belang Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie bij een hypotheek. Tegen een eenmalige vergoeding geeft deze garantie u een financieel vangnet indien u, nadat u de hypotheek heeft afgesloten, gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Een dergelijke calamiteit kan tot gevolg hebben dat de hypotheeklasten niet meer voldaan kunnen worden. Als de woning daardoor verkocht moet worden kan de actuele waarde van de woning lager zijn dan de restschuld van de hypotheek. Dit kan tot gevolg hebben, dat – nadat de woning is verkocht – er nog een aanzienlijke schuld aan de geldverstrekker overblijft. Onder een aantal voorwaarden vergoedt de Nationale Hypotheek Garantie dan dit verschil. Naast de extra zekerheid die u krijgt dat u door een dergelijke calamiteit niet met een restschuld blijft zitten, vragen geldverstrekkers bij hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie bovendien een lagere rente. Dit doen de geldverstrekkers, omdat zij dankzij deze garantie vrijwel geen risico lopen dat bij een dergelijke calamiteit de lening gedeeltelijk niet wordt afgelost.

Zelfstandigen zonder personeel

Voorheen moesten zzp’ers minimaal drie jaar actief zijn als zzp’er om in aanmerking te komen voor deze garantie. Dit is nu veranderd. De voorwaarden zijn als volgt:
•De koopsom van de woning mag maximaal € 245.000 bedragen.
•Het inkomen waaraan getoetst wordt of de lening voor u verantwoord is, wordt gebaseerd op uw gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap.
•Heeft u het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddelde inkomen over deze drie jaar, dan geldt voor de berekening het inkomen het laatste jaar.

Belangrijke verruiming

Het is een goede zaak, dat ook startende ondernemers tegenwoordig makkelijker een eigen woning met Nationale Hypotheek Garantie kunnen aanschaffen. Het huren van een woning is op dit moment vaak duurder dan het kopen van een woning. Dit heeft te maken met de stijging van de huurprijzen in de afgelopen jaren en de lage rente bij hypotheken. Overweegt u als ZZP’er een eigen woning te kopen, dan geven wij u hierover graag meer uitgebreide informatie.

Facebook icon Like ons op Facebook