Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Is de pensioenknip voor u relevant?

Gaat u vóór 1 juli 2017 met pensioen? Wij adviseren u om dan te onderzoeken of het voor u interessant is gebruik te maken van de tijdelijke oplossing die staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in december heeft afgekondigd en die ook wel ‘Pensioenknip’ wordt genoemd. Wij leggen graag uit hoe deze pensioenknip werkt.

Verplichting tot aankoop van levenslange uitkering
Veel mensen bouwen bij hun werkgever pensioen op in de vorm van een premie- of kapitaalregeling. Ongeveer 1 miljoen mensen hebben een dergelijke pensioenregeling. Op het moment dat deze mensen met pensioen gaan, is er een aanzienlijk kapitaal opgebouwd. Normaal gesproken moet voor dit kapitaal in een keer een levenslange uitkering worden aangekondigd. Voor dit kapitaal koopt u dus levenslang bij een verzekeraar een uitkering per maand waarmee u in de kosten van uw levensonderhoud kunt voorzien.

De vraag is dan welk kapitaal leidt tot welke uitkering per maand? De verzekeraar houdt daarbij rekening met de leeftijd van degene die de uitkering wil hebben. Hoe ouder iemand is, hoe korter de resterende levensduur en hoe hoger dus de maandelijkse uitkering bij een zelfde kapitaal.

De verzekeraar houdt ook rekening met het rendement dat hij kan behalen met het kapitaal. Dat verwachte rendement telt zwaar door in de hoogte van de uitkering die een verzekeraar bereid is te bieden voor een bepaald kapitaal.

Lage rendementen drukken hoogte uitkering
Al een aantal jaren zijn de rentes laag. Dit betekent, dat – wanneer u nu voor uw pensioenkapitaal een maandelijkse uitkering koopt – deze uitkering relatief laag is omdat ook de rente laag is. Zou de rente in de komende jaren stijgen, dan profiteert u daar niet meer van mee. Dit in tegenstelling tot de mensen die op dat moment een levenslang pensioen aankopen. Zij ontvangen dan voor hetzelfde kapitaal als u een (veel) hogere uitkering.

Pensioen voor twee jaar aankopen
Staatssecretaris Klijnsma staat tot 1 juli 2017 toe, dat u de aankoop van een levenslang pensioen in twee stappen uitvoert. U kunt ervoor kiezen om eerst een pensioenuitkering voor maximaal 2 jaar aan te kopen en direct aansluitend hierop een levenslange uitkering. Het voordeel hiervan is, dat – indien de rente in de komende twee jaar stijgt – u over maximaal twee jaar het grootste deel van uw pensioen aankoopt tegen deze hogere rente en dus na deze maximaal twee jaar een hogere maandelijkse uitkering heeft.

Voor- en nadelen
Hoewel veel deskundigen denken dat de rente in de komende tijd gaat stijgen, is dit geen zekerheid. De rente zou ook verder kunnen dalen. In deze laatste situatie is het juist nadelig voor u om deze pensioenknip toe te passen. Zo zijn er meer aandachtspunten waarop u goed moet letten alvorens u een beslissing neemt om wel of niet gebruik te maken van de pensioenknip. Is deze situatie voor u relevant? Dan is ons advies om contact met ons op te nemen en u verder te laten adviseren.

Facebook icon Like ons op Facebook