Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Bestuurder worden van een VvE? Even opletten!

Bij een pand waarbij meerdere zelfstandige wooneenheden zijn ontwikkeld, is het bij wet verplicht om een Vereniging van Eigenaren, VvE, op te richten. Alle eigenaren van een appartement zijn lid van deze Vereniging. De VvE houdt zich onder meer bezig met de gemeenschappelijke ruimten zoals ingang, lift en daken. Deze gemeenschappelijke ruimten moeten periodiek onderhouden worden. Hiervoor moeten tijdig financiële middelen worden gereserveerd.

Het bestuur van de VvE bestaat meestal uit een aantal eigenaren van appartementen die in het gebouw zijn gesitueerd. Misschien dat u ooit het verzoek krijgt om lid te worden van een bestuur van een VvE, van een school, sportvereniging of culturele instelling. Voor al deze organisaties geldt, dat het aanvaarden van een bestuursfunctie ook bepaalde risico’s voor u met zich kan meebrengen.

Aansprakelijkheid
Door toegenomen claimbewustheid en veranderende wet- en regelgeving lopen bestuurders een steeds groter risico om door derden en/of leden van de eigen organisatie aansprakelijk te worden gesteld voor het niet behoorlijk vervullen van de bestuursfunctie. Bij een VvE kan dan dat bijvoorbeeld spelen, wanneer de gelden die gereserveerd zijn voor het periodieke onderhoud niet goed beheerd worden of evident onvoldoende blijken te zijn. Bij verenigingen of culturele instellingen kan het gaan om onjuiste aanvragen voor subsidies of onvoldoende verzekeringen, waardoor bij een calamiteit niet alle schade verzekerd blijkt te zijn.

Voor bestuurstaken geldt meestal een collectieve verantwoordelijkheid naast voor alle bestuurders een hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat houdt in dat u als individueel bestuurder persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor de volledige schade die voortvloeit uit fouten van uzelf of van uw medebestuurders.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Dit soort schade valt meestal niet onder de door u als privé persoon afgesloten verzekeringen. Deze schades kunnen wel verzekerd worden door de organisatie waar u bestuurder wordt via een zogenaamde bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Wij adviseren u om – wanneer u ergens gevraagd wordt bestuurder te worden – altijd te controleren of er een dergelijke verzekering is en geen genoegen te nemen met de mededeling van het aanwezige bestuur dat zo een verzekering er is. Vaak worden bijvoorbeeld de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering door elkaar gehaald. Vraag een kopie van de verzekering en laat ons controleren of het hier inderdaad gaat om een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Wil een organisatie geen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, dan is ons advies om heel goed na te denken of u wel positief moet reageren op het verzoek om bestuurslid te worden. De risico’s zijn groot. Alleen al de kosten om u tegen een onterechte claim te verweren, kunnen snel in de duizenden euro’s lopen.

Facebook icon Like ons op Facebook