Statenlaan 2, 5121 HD Rijen

Opening Hours : Ma. t/m vrij. 09.00 - 17.00
  Contact : 0161 - 22 40 82

Nu woning kopen en het risico van stijgende rente in toekomst

De hypotheekrente is nu historisch gezien zeer laag. Met het herstel van het algehele consumentenvertrouwen leidt dit tot een sterke stijging van de aankoop van woningen. In sommige plaatsen is de markt zelfs weer “overspannen” en bieden kopers prijzen boven de vraagprijs.

De president van de Nederlandsche Bank, de heer Knot, sprak onlangs in de Tweede Kamer waarschuwende woorden. De heer Knot gaat er terecht van uit, dat de huidige lage rente niet altijd op dit niveau zal blijven. Op enig moment zal de rente weer gaan stijgen. Hij geeft het advies aan huizenkopers om na te gaan of zij de hypotheeklasten nog kunnen dragen, ook wanneer in de toekomst de hypotheekrente zou verdubbelen.

Natuurlijk is dit een verstandig advies. Maar dit advies kan ook makkelijk tot het misverstand leiden, dat een eventuele verdubbeling van de hypotheekrente in de toekomst ook tot verdubbeling van de woonlasten leidt. Dat is namelijk niet het geval.

Beperkte stijging bij verdubbeling rente
Consumenten die nu voor het eerst een woning kopen, hebben nog slechts de keuze uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek. De annuïtaire hypotheek wordt hierbij het meest gekozen. De meeste consumenten kiezen er op dit moment voor om de rente voor een lange periode van bijvoorbeeld 20 jaar vast te zetten. Indien we de heer Knot in zijn waarschuwing volgen, namelijk dat de rente kan verdubbelen, dan werkt dat bij de annuïtaire hypotheekvorm als volgt uit. Hierbij gaan wij uit van een hypotheekbedrag van € 240.000,- tegen een huidige rente van 3 %. Over 20 jaar eindigt de rentevastperiode en blijkt de rente op dat moment 6 % te zijn. In deze situatie betaalt de woningbezitter gedurende de eerste twintig jaar € 1.011 bruto per maand aan annuïtaire hypotheeklasten. Door de verdubbeling van de rente naar 6 % in jaar 21 stijgt de maandlast in jaar 21 naar € 1.163,-. Een stijging dus van de bruto woonlasten van € 151,- die uiteindelijk in een gemiddelde situatie leiden tot een netto lastenstijging van € 57,- per maand. Inderdaad een stijging, maar één die de consument lang van te voren ziet aankomen en die voor de meeste mensen beheersbaar zal blijken te zijn.

Goede begeleiding belangrijk
Er zijn allerlei situaties denkbaar waar een verdubbeling van de rente wel degelijk de huiseigenaar in de problemen kan brengen. Bijvoorbeeld indien door een calamiteit als scheiding of overlijden tussentijds en onverwacht opnieuw een hypotheek moet worden afgesloten. Of wanneer op de huiseigenaar nog een oude hypotheek heeft, waarop tijdens de looptijd van de lening niet hoeft te worden afgelost.

De huidige lage rente stelt veel mensen in staat om een woning te kopen. Het risico van een stijgende hypotheekrente in de toekomst kan hierbij beheersbaar blijven. Wel is het verstandig om zowel bij het afsluiten van de hypotheek als ook tijdens de looptijd van de hypotheek de tijd te nemen om periodiek na te gaan wat een eventueel stijgende rente in verschillende situaties voor u persoonlijk kan betekenen. Onze adviseurs kunnen die scenario’s met u doornemen.

Facebook icon Like ons op Facebook